ElegantFM

18/03/2018

Added by Corazon
category
Comments 4

*8 Martie-Ziua femeii, sarbatoarea internationala a mamelor*


Ziua de 8 Martie este recunoscuta pe intreg Mapamondul ca sarbatoarea internationala a femeii. Luna martie este prima luna a primaverii cand toata natura renaste si razele soarelui incepe sa ne mangaie usor. Pura coincidenta sau nu, in acesta luna se sarbatoreste pe langa martisor si ziua femeii, a mamelor. Femeia este cea mai importanta fiinta din lume, mama si iubita, elemente fara de care intregul univers nu ar exista. Cum si unde a luat nastere ziua femeii? Care sunt semnificatiile in plan international si la noi?


Originea si simbolurile zilei de 8 martie, sarbatoarea internationala a femeii

Ziua mamei se sarbatorea inca de pe vremea zeilor din Olimp cand exista un festival dedicat mamei tuturor zeilor si zeitelor pe nume Rhea in Grecia Antica. In 1910, la Copenhaga apare pentru prima data ideea zilei femeii cand se sarbatorea miscarea femeilor pentru egalitate in drepturi si egalitate de sanse. 7 ani mai tarziu se naste si ziua de 8 Martie cu prilejul grevei muncitoarelor din Sankt Petersburg. Ziua femeii a fost recunoscuta ca sarbatoare internationala in 1977, devenind o traditie in majoritatea tarilor din Europa si in SUA, fiecare sarbatorind-o asa cum o simte. Ziua de 8 Martie este pe plan international Ziua Femeilor Militante, a celor datorita carora noi, femeile, avem drept de vot, dreptul la proprietate, dreptul la educatie, la divort, la asistenta medicala, la contraceptie. Dreptul de a alege si de a spune Nu! Una dintre aceste tari este Anglia, unde pe 8 Martie au loc marsuri si intruniri in memoria acestor Femei.


Ziua femeii si a mamelor in Romania

In Romania in ziua de 8 Martie se sarbatoreste Femeia, bucuria vietii noastre si motivatia de a trai. Pana in decembrie '89 se vorbea de ziua mamei, prilej cu care se organizau spectacole dedicate mamelor. Dupa Revolutia din 1989 notiunea de ziua mamei este inlocuita cu ziua femeii.

Orice femeie asteapta cu nerabdare ziua femeii, zi in care isi doreste sa fie rasfatata atat de iubit, sot, cat si de copii, rude si chiar colegi. Este ziua in care femeia este sau ar trebui sa fie ridicata pe piedestalul unei regine, sa primeasca flori in semn de respect si multumire. Democratia si tranzactia au facut ca pretentiile sa creasca. Si de la flori s-a ajuns la cadouri cat mai costisitoare si mai extravagante: bijuterii, parfumuri, excursii si sejururi in strainatate prin care barbatii incearca sa-si exprime dragostea fata de femeia din viata lor. Mai mult, emanciparea si independenta financiara a femeilor au impus ca „moda" de ziua femeii, participarea la spectacole de striptease masculin sau la „petreceri intre fete". Ceea ce mi se pare un pic ciudat este faptul ca ziua femeii este sarbatorita numai intre doamne, barbatii fiind exclusi. Totusi, daca ne gandim, numai alaturi de ei ne putem simti femei si deveni mame, intr-un cuvant sa ne implinim menirea nostra pe acesta lume. Caci, ce poate fi mai inaltator decat sa urmaresti fiecare etapa a evolutiei, sa vezi cum viata se dezvolta si cum o mica particica din tine devine un propriu univers. Un lucru extraordinar care te transforma si te face sa vezi numai lumina si soare... Dupa parerea mea, acesta este cel mai de pret motiv pentru care ar trebui celebrata femeia, acest miracol si mister despre care un mare ganditor francez spunea ca este « cea mai frumoasa jumatate a lumii ».

Fie ca toate impinirile frumoase, sanatatea si spiritul acestei zile sa va insoteasca pretutindeni..si fie ca primavara iubirii sa va inunde sufletele cu bucurie si cu parfumul tuturor florilor sale.Va doresc un 8 Martie cat mai frumos.
Viata, arta, chiar si energia se declina la feminin. Ideea, ca si lupta si painea sunt tot femei.Ambitioase, dinamice, cu placerea muncii, emotive si eficace, fac ca interventia lor sa fie mai intuitiva, mai psihologica, benefica....
De 8 Martie va urez atat sa fi-ti atat de frumoase,deosebite ,fericite si inconjurate de cei dragi incat sa aveti zambetul pe buze pana la urmatoarea zi a femeii!!!

More information on the forum
comments (4)
 • Answer Quote
  Just

  27/03/2011 7:39 PM Spam

  George Cosbuc - Mama
  În vaduri ape repezi curg
  Si vuiet dau în cale,
  Iar plopi în umedul amurg
  Doinesc eterna jale.
  Pe malul apei se-mpletesc
  Carari ce duc la moara -
  Acolo, mama, te zaresc
  Pe tine-ntr-o cascioara.

  Tu torci. Pe vatra veche ard,
  Pocnind din vreme-n vreme,
  Trei vreascuri rupte dintr-un gard.
  Iar flacara lor geme:
  Clipeste-abia din când în când
  Cu stingerea-n bataie,
  Lumini cu umbre-amestecând
  Prin colturi de odaie.

  Cu tine doua fete stau
  Si torc în rând cu tine;
  Sunt înca mici si tata n-au
  Si George nu mai vine.
  Un basm cu pajuri si cu zmei
  Începe-acum o fata,
  Tu taci s-asculti povestea ei
  Si stai îngândurata.

  Si firul tau se rupe des,
  Caci gânduri te framânta.
  Spui soapte fara de-nteles,
  Si ochii tai stau tânta.
  Scapi fusul jos; nimic nu zici
  Când fusul se desfira...
  Te uiti la el si nu-l ridici,
  Si fetele se mira.

  ...O, nu! Nu-i drept sa te-ndoiesti!
  La geam tu sari deodata,
  Prin noapte-afara lung privesti -
  - "Ce vezi?î întreab-o fata.
  - "Nimic... Mi s-a parut asa!
  Si jalea te rapune,
  Si fiecare vorba-a ta
  E plâns de-ngropaciune.

  Într-un târziu, neridicând
  De jos a ta privire:
  - "Eu simt ca voi muri-n curând,
  Ca nu-mi mai sunt în fire...
  Mai stiu si eu la ce gândeam?
  Aveti si voi un frate...
  Mi s-a parut c-aud la geam
  Cu degetul cum bate.

  Dar n-a fost el!... Sa-l vad venind,
  As mai trai o viata.
  E dus, si voi muri dorind
  Sa-l vad o data-n fata.
  Asa vrea poate Dumnezeu,
  Asa mi-e datul sortii,
  Sa n-am eu pe baiatul meu
  La cap, în ceasul mortii!

  Afara-i vânt si e-nnorat,
  Si noaptea e târzie;
  Copilele ti s-au culcat -
  Tu, inima pustie,
  Stai tot la vatra-ncet plângând:
  E dus si nu mai vine!
  S-adormi târziu cu mine-n gând
  Ca sa visezi de mine!

 • Answer Quote
  Miri

  09/03/2011 1:09 AM Spam

  Viata, arta, chiar si energia se declina la feminin. Ideea, ca si lupta si painea sunt tot femei.Ambitioase, dinamice, cu placerea muncii, emotive si eficace, fac ca interventia lor sa fie mai intuitiva, mai psihologica, benefica....
  De 8 Martie va urez atat sa fi-ti atat de frumoasa,deosebita ,fericita si inconjurata de cei dragi incat sa aveti zambetul pe buze pana la urmatoarea zi a femeii.

 • Answer Quote
  andreyzinho19

  08/03/2011 10:05 PM Spam

  Fie ca toate implinirile frumoase, sanatatea si spiritul acestei zile sa va insoteasca pretutindeni..si fie ca primavara iubirii sa va inunde sufletul cu bucurie si cu parfumul tuturor florilor sale.Va doresc un 8 Martie cat mai frumos hearts hearts hearts

 • Answer Quote
  ElegantFM

  08/03/2011 6:25 PM Spam

  Ca esti fata sau femeie azi trebuie sa stralucesti si fii in centrul atentiei ,macar azi de ziua ta FEMEIE!!!!

  Iar pentru cele care ne sunt mame ,va multumim ca existati si ne-ati dat viata ,va multumim ca EXISTATI !!!

Add comments can only registered users.
[ registration | login ]

Like

Statistica

free counters

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0
Ported to uCoz - WebStory
Top